Groentennieuws.nl 05 maart 2018

De techniek van teelt op water heeft me niet meer losgelaten

De techniek van teelt op water heeft me niet meer losgelaten

"Een rotsvast geloof in jezelf en een nog groter geloof in techniek. Het is dé formule die leidt tot een ultiem systeem voor teelt op water onder de naam Botman Hydroponics." Vanuit LivingLab EVERGREEN heb ik voor het Clusius Lab, de praktijkleer voorziening van het Clusius College in Hoorn, een testopstelling opgesteld. Achter de schermen werd ruim tien jaar gewerkt aan doorontwikkeling en onderzoek. "Een noodzakelijke periode om alle facetten tot in detail uit te werken en optimaliseren. En nu gaat het pas echt beginnen", aldus Jan Botman.

Waar er zelfs tot vijf jaar geleden regelmatig sceptisch werd gereageerd op ideeën van teelt op water, kun je er langzamerhand niet meer omheen. Experimenten zijn niet langer probeersels maar gedegen onderzoeken en ideeën zijn geen hersenspinsels meer maar volledige concepten. Teelt op water ís er gewoon. Jan: "De techniek van teelt op water greep mij jaren geleden aan en het heeft me niet meer losgelaten. Ik heb zo'n twintig jaar als exporteur van groenten gewerkt, met name richting overzees gebied. 

Uiteindelijk wilde ik wat anders doen. Ik las over het programma Teelt de Grond Uit van Wageningen UR. Binnen dit programma worden teeltsystemen voor de vollegrondstuinbouw ontwikkeld die voldoen aan Europese regelgeving voor waterkwaliteit, onder andere in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk. Toen was ik zelf al een aantal keer op bezoek geweest bij een project van teelt op water met behulp van goten in België. Ik nam contact op met Wageningen en stapte aan boord als ondernemer. In de tussentijd was ik al betrokken bij een programma van prei op water bij het proefbedrijf van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving  in Vredepeel. Uiteindelijk ben ik in 2012 serieus aan de slag gegaan."


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws